Det naturlige kalkindhold i drikkevandet er godt for både smagen og helbredet

Kalk er ren natur og en vigtig del af vores drikkevand. Selvom man gerne vil undgå aflejringer i rør og installationer, bør man ikke ændre på det naturlige kalkindhold i drikkevandet. Kalken er nemlig vigtig både for helbredet og drikkevandets gode, naturlige smag.

Kalk er vigtigt for opbygningen af stærke knogler og tænder

Kalk er vigtigt for helbredet

Der er mange årsager til, at kalk, som primært består af mineraler som calciumcarbonat, er vigtigt for helbredet:

Tænder og knoglers sundhed: Calcium spiller en afgørende rolle i opbygningen og vedligeholdelsen af tænder og knogler. 

Blodets koagulation: Calcium spiller også en rolle i blodets koagulation og hjælper med at forhindre overdreven blødning, når der opstår skader.

Nervefunktion: Calcium medvirker ved overførslen af nervesignaler og muskelsammentrækninger.

Cellefunktion: Calcium er et signalmolekyle i forskellige cellulære processer.

Hjertets funktion: Calcium er nødvendigt for sammentrækningen af hjertemusklerne.

Calcium er altså meget vigtigt for helbredet, og det er en god idé både at inkludere kalkrige fødevarer i kosten og bevare kalken i drikkevandet. Mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt er gode kilder til kalk. Grøntsager, nødder, frø og fisk er også gode kilder. 

Den form for calcium, der findes i kalk, optages ikke så let af kroppen som det calcium, der findes i i kalkrige fødevarer. For at opnå optimal sundhed anbefales det derfor ikke blot at forlade sig på mineralerne i kalk i drikkevandet, men også få calcium fra en velafbalanceret kost. 

Kalk er vigtigt for smagen

Kalken i drikkevandet er med til at give drikkevandet en god og naturlig smag. Når man laver mad eller brygger kaffe, er mineralerne i kalken desuden afgørende smagsbærere. Uden kalken bliver det hele lidt kedeligere og smager mindre naturligt. 

Her er et par grunde til, at calcium kan opfattes som en smagsforstærker i drikkevand:

Mineralindhold: Calcium er et af de essentielle mineraler, der findes i naturlige vandkilder – og mineralindholdet kan give vandet en mere "fyldig" eller "afrundet" smag.

Smagsbærer: Calcium er en god smagsbærer, der lader den fulde aroma af f.eks. kaffe eller the folde sig ud. Drikkevarer eller fødevarer, der tilberedes med vand, smager bedre, når der calcium i vandet.

Mundfornemmelse: Calcium kan bidrage til vandets mundfornemmelse. De kan give vandet en glattere eller mere silkeagtig konsistens, hvilket påvirker og forbedrer den samlede drikkeoplevelse.

Maskering af ubehagelige smage: Calcium kan hjælpe med at maskere eller afbalancere andre smage eller lugte i vandet, hvilket gør det mere velsmagende.

Smagen af vand er subjektiv, og vandets overordnede mineralsammensætning kan påvirke, hvordan den enkelte opfatter smagen. Mange oplever, at drikkevandet får en sæbet eller flad smag, hvis man bruger vandbehandlingsanlæg med kemikalier. En af fordelene ved BIOCAT kalkbeskyttelsesanlæg er netop, at der ikke tilsættes salt eller anden kemi. Med BIOCAT ændrer man således ikke ved vandets naturlige sammensætning – tværtimod bevarer man den mest naturlige smag.