Udfordring: Feriepark med en vandgennemstrømning på 780 m³/d.
Løsning: Fire serieforbundne BIOCAT-anlæg

Vandkvaliteten var afgørende for Center Parcs Park Allgäu. Hvis gæsterne skal kunne plaske i pool-landskabet og nyde saunaer og wellness-oaser, så skal vandkvaliteten være i top. Ligesom vandkvaliteten skal være i top i de 1.000 feriehuse – her er forsyning af det bedste drikkevand til køkkener og sanitære områder en selvfølge. Men hvad nu, hvis vandets hårdhed udgør et problem for vandteknologien? Centre Parcs og den tekniske operatør for forsyningssystemerne, Techem GmbH, tyr til BIOCAT-kalkbeskyttelsesanlæg. 

Vandet i Leutkirch, Allgäu, har en gennemsnitlig hårdhed på 17,8 °dH, det betyder, at det indeholder meget kalk, og operatørerne af Center Parcs Park Allgäu havde en række dårlige oplevelser, da parken blev taget i brug. Uwe Scheurenbrand, der er ansvarlig på området, fortæller: "Vand er elementært vigtigt for os. Vandkvaliteten skal leve op til de højeste standarder, og vandet skal selvfølgelig være skånsomt for det tekniske udstyr og de sanitære faciliteter“. 

Problemet var, at varmevekslerne tilkalkede kort efter parkens åbning. Et team bestående af alle de involverede - planlæggere, vandeksperter, anlægsingeniører og operatører trådte sammen og traf en vigtig beslutning, der skulle hjælpe med at etablere et centralt vandbehandlingssystem, der både var effektivt og kun krævede beskeden vedligeholdelse. Teamet diskuterede forskellige muligheder, analyserede vandforbruget og sammenlignede omkostningerne. Samtidig blev eksisterende projekter med BIOCAT omhyggeligt undersøgt, ekspertudtalelser blev studeret, og de respektive resultater blev evalueret i teamet. I sidste ende stod det klart: BIOCAT er den rigtige vej at gå.

Den oprindelige tøven blev en fordel

Hvor hurtigt det meget hårde vand kan føre til problemer, blev undervurderet i begyndelsen. Operatøren blev overrasket over, hvor hurtigt varmevekslerne i feriehusene tilkalkede. Rørene viste også spor af kalken meget hurtigt. Uwe Scheurenbrand husker, hvordan planlægningen var, da han blev en del af teamet i 2018. "I starten var folk bekymrede for den store investering til et kalkbeskyttelsesanlæg, fordi de ikke kunne se faren ved den truende tilkalkning. Men set i bakspejlet viste den første tøven sig faktisk at være en god ting." I første omgang havde rådgiverne planlagt et konventionelt blødgøringsanlæg med ionbytning. På grund af forsinkelserne i projektfasen kom virksomheden WATERCryst ind i billedet. Operatørerne var på udkig efter et bæredygtigt, effektivt, vedligeholdelsesvenligt kalkbeskyttelsesanlæg i en passende størrelse. WATERCryst kunne tilbyde alt dette, og som det så ofte er tilfældet, sørgede en allerede tilfreds kunde for, at parkens operatører etablerede den første kontakt.

Tilfredse eksisterende kunder overbeviser nye kunder 

Uwe Scheurenbrand havde også hørt om BIOCAT-anlæg. Scheurenbrands svoger er ansvarlig for Liebenau-stiftelsens bygnings- og anlægsteknik. Stiftelsen, der ligger i Meckenbeuren syd for Ravensburg, har været glade og tilfredse med deres BIOCAT-anlæg siden 2004. Den kirkelige institution, der driver arbejds- og boligfaciliteter for ældre og handicappede, kæmpede indtil da med meget hårdt vand med en hårdhedsgrad på 19,9 °dH.

For endelig at demonstrere BIOCAT-anlæggenes effektivitet for de ansvarlige hos Techem GmbH og Center Parcs, organiserede Alexander Piesche fra WATERCryst et besøg hos hotelejere og medlemmer af et vandkooperativ i Großarl, Østrig. Også her var der kun tilfredse kunder. Det overbeviste Center Parcs-operatørerne, og de besluttede sig til fordel for BIOCAT.

Fire parallelforbundne anlæg 

Hvis parken med dens 1.000 ferieboliger er fuldt booket, er der brug for omkring 780 m³/d. Pool-landskabet alene optager 7.000 m² af den 20.000 m² store centralbygning. I spa-området er der forskellige saunaer og mindre bassiner, såsom saltvands- og Kneipp-bassiner, på omkring 2.800 m². Wellness- og massageudvalget fuldender det varierede tilbud. 

Til den enormt høje vandgennemstrømning på op til 780 m³/d planlagde virksomheden fire BIOCAT 25 D anlæg, som blev forbundet parallelt. BIOCAT KS 25D, det største BIOCAT-anlæg i serien, håndterer en vandmængde på op til 250 m³/d.

KS-anlæggene er designet til installation i koldtvandsforsyningsrør i boligkomplekser, kommercielle ejendomme, hospitaler, hoteller, skoler og andre offentlige bygninger. Funktionen af anlægget er baseret på den originale WATERCryst-katalysatorteknologi, der sikrer den kalkbeskyttende effekt uden brug af kemiske tilsætningsstoffer.

BIOCAT KS 25D

Løsningen omfattede 4 parallelforbundne KS 25D anlæg, hver med en kapacitet på 250.000 liter/dag